Motorn Fungerar!! Trots att den misshandlats av ett fiskenät fungerar den väl och vi kan ge oss av till Dover Castle som vi sett fram emot. Dover slott är ett välbevarat slott, högt uppe ovan Dover med de branta vita kalkstensklipporna på sidorna, som stupar ner i havet. Platsen har varit bebyggd sedan 900-talet. Under rommartiden byggdes ljustornet och en kyrka (som fortfarande finns välbevarat kvar), snart började en befästning växa fram och redan under Napoleons framfart grävdes gångar under befästningen för att skydda den strategiskt viktiga hamnstaden. Det är bara 30 km över till Frankrikes kust och kustbandet syns tydligt i klart väder. Under Henrik II växte det nuvarande slottet fram (ca 1300) och hade sin storhetstid. De underjordiska gångarna togs i bruk och byggdes om under andra världskriget. Det var här som kanalens beskydd skulle utformas och planeras. 1940 planerades och genomfördes en räddningsaktion här ifrån den så kallade Operation Dynamo, där 300000 allierande soldater räddades från stränderna i Dunkerque på den franska sidan.
Vi började med att gå ner i gångarna, det är 3 km gångar i kalkstensberget och man går en guidad tur som är otroligt välgjord. Det är en blandning av ljud, bilder, film och uppbyggd utställning. Tanken var att man skulleföras tillbaka i tiden i tanke och känsla. En officer i högtalare tillsammans med en guide på plats tog oss igenom utställningen. Ingen gick oberörd, inte vuxna och inte barnen. Det ”märkliga” var att inga bilder, varken rörliga eller stilla (foton) visade något grovt våld, inget blod eller död. Men ändå var situationen skrämmande och obehaglig. Det var verkliga bilder, röster och människor. Radioutrustningen stod framme och människor rörde sig. Fartyg sköt och varningssyrener hördes. Det är svårt att beskriva men budskapet gick verkligen fram om krigets oerhörda konsekvenser. Emils kommentar efteråt var att han aldrig ville spela ett krigsspel igen. Diskussionerna, samtalen och frågorna var många efteråt. Vi pratade mycket om kriget och dess verklighet i flera dagar efteråt. Hur var det att vara barn under kriget, var en evigt återkommande fråga.
Väl ute ur gångarna gick vi vidare upp till ”Riddarborgen”, Gustaf var i himmelriket. Detta slott är mycket välbevarat och utställningen här var anpassad för barn. Rummen var möblerade utifrån hur det såg ut på den tiden, det fanns detaljer som svärd och mantlar och i köket hängde det hela slaktade djur från taket (inte äkta dock). Det var verkligen som att förflytta sig tillbaka i tiden. När vi kom in i stora salen missade vi precis en kurs i ridderlighet som hölls av riddaren Arthur. Vi fick dock sitta på golvet och se på medan de andra barnen lärde sig att fäktas med svärd och buga sig för konungen. Efter en liten stund kom Kung Henrik och skulle dubba sina nya riddare, alla (inkl. vi vuxna) fick gå ner på knä och lägga armarna på golvet och visa sin vördnad för kungen. När skådespelet var slut gick vi vidare och såg matsalen, kungens kammare, drottningens kammare och slutligen köket. Vi mötte drottningen och en vakt med en stor varghund. Allt var mycket inspirerande och välarrangerat.
Att besöka detta slott rekommenderar vi varmt, det var inte gratis, familjebiljett kostade 490 pund men det var värt varje penny. Vi trodde att bara en förmiddag skulle vara tillräckligt för besöket och hade inte med oss matsäck men det visade sig att man kunde lätt spendera en hel dag här. Restauranger och kaféer var helt klart utanför vår budget så när vi gick hem var vi hungriga som vargar. Det blev Fish and chips på en liten restaurang på vägen hem. Barnen tycker detta är toppengott och alla åt med god aptit, en hel friterad torskfile per person med pommes frites och massor av majonnäs. Detta är något annat än fiskpinnarna hemma. /Kristina