-Are you leaving today?” Frågan som kommit med jämna mellanrum den senaste veckan. Det är Opua skolan som hör av sig. De betonar ytterligare en gång att de vill komma ner till bryggan och säga adjö. Denna gång kan jag säga med säkerhet;”- Yes, around 3 pm. ”
Det är onsdag morgon och vi kämpar med de sista förberedelserna för att lämna vår plats vid bryggan. Vi har alla varit hos tullen och visat upp oss, utklareringen är gjord och nu får det bära eller brista.
(14/5 2014) Med vind i seglen mot nya äventyr
Olof sprang upp och ner, tömde hink, ändrade segelföring, lagade mat, såg till att vi hade allt vi behövde men inget hjälpte. Dagarna gick, visserligen klarade jag av att ta mina nattvakter men mycket mer var det inte. Vinden ven i riggen, ibland kom det regn men framför allt höll vinden i sig. Vi hade stadigt vindstyrkor på 28-35 knop (15-19 m/sek). Vid ett tillfälle drejade vi bi eftersom vi var tvungna att byta en lina till vindrodret som höll på att nötas av. Vi övervägde att fortsätta dreja bi men efter att ha studerat väderbilden (gribfiler nedladdade med kortvågsradion) beslöt vi att fortsätta seglatsen norrut. Anledningen till den starka ihållande SSE-liga vinden var att vi befann oss i en s.k. squash zon mellan lågt (naturligt) atmosfärstryck norr om oss i tropikerna och ett massivt högtryck som byggts upp i trakterna av Nya Zealand. För att ytterligare sätta fart på vinden där vi befann oss hade ett lågtryck bildats söder om Tonga som ytterligare bidrog till en förtätning mellan isobarerna mellan tropikerna och Nya Zealand. Våra gribfiler sade oss att vinden skulle bestå där vi befann oss, men om vi tog oss längre norrut så skulle vinden långsamt bedarra inom ett par dagar.
Lovisas sjösjuka vägrade ge med sig och efter fem dagar var hon ganska mör, 33 gånger med huvudet i degspannen, sätter sig till slut på ”livskraften” och vi kände oss riktigt oroliga.
Till slut lugnade sig vädret något och Miss My fick en jämnare gång och efter att ha fått en av henne oprövad sjösjuketablett somnade Lovisa sött. När hon vaknade mådde hon bättre och kunde äta lite äggröra som hon fick behålla. Det hade vänt, Lovisa mådde bättre och bättre, men den nya ”smaldieten” hade satt sina spår och vi skojade mycket om den nya bantningskuren.
Vi närmade oss Fijis vatten och insåg att vi hamnat i något av ett dilemma. Vi kunde med stöd av motorn hinna in på fredag eftermiddag eller dreja bi under natten och komma in på lördag morgon. Till saken hör att inklarering på lördagar innebär dubbla avgifter hade vi fått veta av våra vänner på Anniara som kommit in på onsdagen (de gick fem dagar före oss). Vi bestämde oss för att ”fuska” för en gångs skull och ta motorn till stöd.
Strax innan vi skulle passera in i ”passet” in till Savu Savu Bay sa Olof i förbigående att nu var det väl ändå dags att ta upp fiskedraget som vi hade släpande ett tjugotal meter bakom båten. Vi hade ett par dagar tidigare fått en fin Mahi Mahi på ungefär 6 kg på kroken som nu låg filead i frysen. Innan vi lämnade Opua hade vi pratat mycket om att fiska mer, att fisk var ett bra tillskott till vår meny, att vi skulle göra detta mycket mer systematiskt. Fisk är både gott, nyttigt och inte minst gratis. Vi har till och med fått låna ett spö av vår vän Peter i Opua. Peter inspirerade oss till att fiska mer genom alla sina fiskehistorier om Haj, Marlin, Tonfisk, Kingfish, Snapper m.m. Bay of Islands är ett eldorado för ”game fishing”! Efter att ha lyssnat till alla dessa historier var inte minst Emil fast besluten om att genomsnittsvikten på fiskar landade ombord på Miss My skulle höjas!
Som sagt draget skulle in och Olof gick lugnt för att rulla upp linan. Då small det till, linan sträckte sig som en fiolsträng och en glittrig vacker blå jätte hoppade i vågorna. Ups, precis innan vi skulle börja förbereda oss för ankomst till Savu Savu skulle en stor Mahi Mahi landas. Det gick bra och snart låg denna vackra fisk på ca 10 kg på akterdäck. Lite sprit i gälarna och ett rep runt stjärtfenan och sedan åter till navigeringen. När vi väl kommit i lä innanför revet började jag rensa och filea fisken. Att göra detta med en så relativt stor fisk kräver en viss teknik, om man inte vill söla ner däcket allt för mycket. Men övning ger färdighet så när jag rensade styrde Emil båten och Olof tog ner seglen och strax innan vi gick in i den lilla flodmynningen, där staden Savu Savu ligger, kunde vi lägga ner ytterligare ett antal kg delikata fiskfiléer i frysen. Ett par fina bitar sparade vi på barnens begäran för att till kvällen äta ugnsbakad mahi mahi med äggsås.
Vi är framme, nu kan nästa äventyr börja!
Kristina
2 kommentarer till (14/5 2014) Med vind i seglen mot nya äventyr